Week 2 Challenge
Week 2 Challenge
Jagadeep.M.M
1. 1. How will you assign Circular section to column?
Ans:
Go to the properties & click the Define,select the Circle & give the radius of the circle than click the add option after assign the circle to the member created.

2. How will you assign Unit system to a .std model file?
Ans:
- While creating a model go to unit system and assign the units.
- Go to geometry in that select input units and assign the units.
- Right click on the mouse & select Display option.
- Go to view menu in that select display options in that select structure units.

3. What are the parameters to be specified while using “Bay Frame” option?
Ans:
- Length of frame
- Height of frame
- Width of frame
- Number of bays along length
- of bays along height
- of bays along width
4. Name few codal standards incorporated in STAAD Pro software.
Ans:
IS code, Euro code, ACI code.
5. How will you specify the design compressive strength for a RCC section?
- Go to the Design tab
- Select Concrete from ribbon
- Choose code IS456
- Click on the Define Parameters
- Select FC for compressive strength of concrete enter the value and add them

2. 1. State the “Input” steps involved in RCC design.
Ans:
- Geometry
- Properties
- Materials
- Specification
- Support
- Loading and Load combinations
- Analysis
- Design
2. Explain the difference between Fixed and Enforced support condition in STAADPro.
Ans:
Fixed:
When the fixed type of support is specified, for those degrees of freedom which are to be treated as fully restrained, STAAD assumes the displacements to be known quantities whose value is zero. Hence, these degrees of freedom are not considered for the stiffness matrix and their value is not calculated.
Enforced:
When the enforced type of support is specified, for those degrees of freedom which are to be treated as restrained, STAAD assign a spring with a spring stiffness – translational stiff springs for translational restraints and rotational stiff springs for rotational restraints. Those degrees of freedom which are free to displace are assigned springs of zero stiffness. Hence for all the 6 degrees of freedom at such supports, the displacements are calculated.
3. 1. Explain the steps involved in analysis of a model using STAAD Pro sequentially.
Ans:

2. Explain the two ways in which a structural framework/model can be created in STAAD Pro software.
Ans:
- Node by node method
- Grid method
- Structural wizard method


3. Elaborate the different support conditions in STAAD Pro.
Ans:
- Foundation
- Multilinear Spring
- Inclined
- Tension Compression Only Spring
- Fixed
- Pinned
- Fixed But
- Enforced
- Enforced But

4. How will you extract the stress distribution for a staircase slab?
Ans:
- Create the staircase by using the nodes in the geometry panel.
- Click the Add plate option & create the plate and define the section as a plate element.
- Assign and specify the material.
- Generate quadrilateral messing for the model.
- Assign the fixed support and define the load cases and combination.
- Add the plate load and self-weight.
- Analysis the modal then goes to post processing.
- Check plate result and stress.
- Stress distribution result will be shown in different colour for different zone.


5. Explain the different ways to view SFD & BMD in STAAD Pro.
Ans:
- After analysis go to Post-Processing
- Click on the Beam Results tab
- In the ribbon Result tab opened
- There we can check the Deflection, Displacement, Shear Force, Bending Moment, Stress, Axial Force.

Practical
1. Analyze the following structural elements and validate the results
A. Simply Supported Beam
a. A Simply supported beam with two point loads symmetrically placed
b. Span L = 20m
c. Load P = 50kN each
d. Both P located at 5m from each support
Ans:
- Open the staad pro software.
- Add the file name & location.
- Click the create option.
- enter the beam node 1as X=0 & node 2 as X=20
- In geometry click on the Add beam option & draw the beam one node to another node.

- Click the properties & click on the Define & add the rectangle beam size.
- After that select the beam & click the Assign.


- Click on the materials & select the concrete.

- Click the supports & click the create option.
- Select the Enforced but suppport.
- Assign to selected node & assign it.


- As per the question load P is located at 5m from each support.
- Go to geometry tab and add nodes at 5m and 15m.

- click the loading tab go to load cases details and add dead load and assign the load.
- Click the on the load to provide the point load as -50KN.




- Click the analysis tab and do performance analysis and assign it and then analysis and design tab and run the analysis.


- Click on the post processing & click the DL & LL.
- result will be visible.
- Click the beam results & click the SFD & BMD.



B.Fixed Beam
a. Span L = 16m
b. Uniformly Distributed Load w=9kN/m
- Open the staad pro software.
- Add the file name & location.
- Click the create option.
- enter the beam node 1as X=0 & node 2 as X=16
- In geometry click on the Add beam option & draw the beam one node to another node.

- Click the properties & click on the Define & add the rectangle beam size.
- After that select the beam & click the Assign.


- Click on the materials & select the concrete.

- Click the supports & click the create option.
- Select the Fixed support.
- Assign to selected node & assign it.

- Click the loading tab go to load cases details and add dead load and assign the load.
- add the Uniformly distributed load W=9KN/m.


- Click the analysis tab and do performance analysis and assign it and then analysis and design tab and run the analysis.





