Introduction to National Building Code and Steps in a Construction project
1) Why are building codes or standards essential for the modeling/ efficiency of drawings in Revit ?
ANSWER:-
- A set of standards that are uniform to all structures.
- It protects the construction safety.
- Modern construction methods.
- provides building standards.
2) From the National Building Code list the groups that will be essential to you when you begin modeling in Autodesk Revit.
ANSWER:-
- Group A: Residentail buildings
- Group B: Educational buildings
- GROUP C :Assembly buildings
- Group D:Instutional buildings
- Group E: Mercantile buildings
- Group F: Business buildings
- Group G: storage buildings
- Group H: Industrial buildings
- Group J: Hazardous buildings
3) List the five major steps that occur in project cycle . The steps should include from conceptualization of project to maintenance and final stage.
ANSWER:-
- Initiation
Initiation of Construction means the date that notice to proceed with work is issued for the Project, or, if notice to proceed is not required, the date of commencement of building and erection of the Project, or, for expanded use projects, any implementation other than planning or design.
- planning
Building Plan means a set of architectural / engineering drawings needed to explain the building construction proposal, to be submitted to the authority for the purpose of seeking approval or intimation. Sample 1Sample 2Sample 3. Based on 7 documents.
- execution
The execution of a plan is when you put it into effect, like the execution on the field of a football team's game plan. It can also mean the style in which a project is carried out, like a ballet's creative execution. Execution can also refer to the death of a person, either a prisoner who's been sentenced to death by a court of law, or a deliberate, targeted murder, especially when it's done for political reasons.
- closure
Construction project closeout is the final phase of a construction project and a vital part of construction management services. This phase occurs after physical construction has been completed, but before the project is actually turned over to the owner. Construction project closeout is a complex process that requires taking a moment to consider construction projects in general.
Every construction project has a multitude of moving parts, and this is especially true during the physical construction stage. You’ll have equipment rentals, temporary utilities, subcontractors, waste management, material staging to coordinate along with all of the general contractor staff. One aspect of construction project closeout is making the job-site ready for the new owner to take over. This means ensuring that all work has been completed according to contractual obligations and that the quality of the work matches project requirements. Closing out a project also involves cleaning up the actual job site. Returning equipment, disposing of waste, and removing temporary buildings and infrastructure are all components of project closeout.
Project closeout also includes handing over relevant documentation to the owner. All documentation detailing each stage of the project, including what each entity involved in the project has completed and in some cases, their correspondence must be provided to the owner. All financial documentation for the project must also be organized and provided to the owner.
4) Give examples of different disciplines involved in construction of a project
ANSWER:-
Construction
Construction on Douglas Dam Managing the building of civil engineering systems from cradle to grave to include coordination between the owner, contractor and designer.
Finance and Estimating
A records keeper with long spool of paper Operating in the business world to include accounting, financial contracts and estimating the cost of activities.
Contracts and Bids
Senior Day capstone presentation Demonstrating strong bidding practices and effective contract administration is integral to acquiring the next job or project as a construction manager.
Geotechnical
Quarry Visitor Center Designing foundations and earthwork systems to support soil itself and transfer loads from structures into the earth while limiting settlements.
Management
A student uses sieves in soil mechanics Managing equipment, personnel and supplies to build more effectively, efficiently and economically.
Structural
Oakland Bay Bridge from beneath Designing systems of structural members used to support loads for a specified public function such as bridges, buildings, dams and bell towers.
Surveying
Geomatics Total Station Measuring physical features to include horizontal distances and elevation differences to determine property lines, lay out buildings and produce maps.
5) How are buildings classified ? Place the following buildings under each category
a. Four unit apartments
b. School with capacity of 1000 students
c. A single unit shop.
d. Multi story Shopping complex
e. Steel machine factory
ANSWER:-
- a. Four unit apartments: Group A: Residentail building
- b. School with capacity of 1000 students: Group B: Educational building
- c. A single unit shop: Group E: Mercantile building
- d. Multi story Shopping complex: Group E: Mercantile building
- e. Steel machine factory: Group H: Industrial building
6) Distinguish the roles of Design team and Management team
ANSWER:-
DESIGN TEAM:-
- Helps to finalise the plan
- evaluationaries in the project
- implementation of the design
MANAGEMENT TEAM:-
- Accomplishment of project
- execute the design
- Achieves the satisfactory completion of the project
7) Refer to NBC, Identify the modeling requirements for the project ( from week 4).
a. Height Limitations
b. Area Limitations
c. Room sizing
d. Wall height
e. Thickness based on fire life and safety
f. Passageway requirements
ANSWER:-
a. Height Limitations :- As per NBC 2005, Clause c-2.5, the height of the building shall not exceed 15m.
b. Area Limitations:- ]
- AS per NBC c-2.3.1, page no 43
- According to NBC 2005 the minimum plot size with griund coverage not exceeding 75% , shall not be less than 40 sq.m in small and medium town and not less than 30sq.m in metropolitan area.
c. Room sizing:- As per nbc 2005, c-3.3, page no 43
d. Wall height:- according to NBC 2005; clause f-3.4, the minimum height of rooms and spaces should be
- Habitable room -2.75m
- Kitchen-2.6m
- bath/water closet-2.2m
- corridors-2.1m
in case of sloping roof the average height of roofs for habitable rooms shall be 2.75m and the minimum height at eaves shall be 2.1m.
About my model:-
IN MY MODEL the wall have a height of 3m which is greater than the minimum wall height specified in the code . Hence it is satisfied.
e. Thickness based on fire life and safety
The thickness for masonry walls is given by the table2 of fire and life safety section of NBC 2005
About my model:-
IN MY MODEL the wall have a thickness of 8"(203MM) which is greater than the specified in the code . Hence it is satisfied.
f. Passageway requirements: AS per NBC 2005, TABLE 1
About my model:-
IN MY MODEL the wall have a specified in the code . Hence it is satisfied.
8) We have identified requirements for modeling from question 7, Use these numbers from code book and verify the numbers used in modeling the unit from week 2 to week 4. If the numbers are not reasonable, use the numbers obtained from the code book to create a revision of the mode.
This model resembles the actual modeling requirements for Project 1 of course work
ANSWER:-
About my model:-
- IN MY MODEL the wall have a height of 3m which is greater than the minimum wall height specified in the code . Hence it is satisfied.
- IN MY MODEL the wall have a thickness of 8"(203MM) which is greater than the specified in the code . Hence it is satisfied.
- IN MY MODEL the wall have a specified in the code . Hence it is satisfied