Challenge

3D Creation of Celing, Roof, Architectural plan, Structural plan, Sectional view, Elevation view and Camera specific view for a house plan using REVIT

3D Creation of Celing, Roof, Architectural plan, Structural plan, Sectional view, Elevation view and Camera specific view for a house plan using Revit

Tools Used:

a. Ceiling

b. Sheet

c. Place a view

d. Levels

e. Grids

f. Roof

g. Place components

h. Load family

i. Property browser

j. Stair

k.Columns

l. Beams

m. Section

n. Elevation

1. Modeling of ceiling

Aim : To model a ceiling above the architectural plan created.

Procedure:

Step 1: Open the project created.

Step 2: Click on first floor in plan view

Step 3: Click on ceiling from the architectural tab.

Step 4: Click on automatic ceiling.

Step 5: Go to level 2 plan view and click on the rooms to create ceiling.

Step 6: Give the offset from level 2 as 3000 in the property browser.

Step 7: Create ceiling above the open terrace by sketching.

Result: Ceiling is modelled above the architectural plan.

2. Modelling roof above the ceiling

Aim : To create roof above the ceiling and adjusting the roof slope to 10 degree.

Procedure:

Step 1: Go to level 3 floor plan

Step 2: Click on roof tab under architecture tab.

Step 3: Click on pick lines and with draw lines connect the roof line in level 3

Step 4: Go to 3d view.

Step 5: Click on the roof in 3d view.

Step6 : We can drag the arrows provided to adust the slopes.

Step 7 : In property browser , we can chnage the roof slope to 10 degree.

Result : Roof is created above the ceiling and slope is adjusted to 10 degree.

3. Creating architectural and structural plans

Aim : To create plan views for ground floor and first floor levels and seperate them to architectural and structural.

Procedure:

a. Architectural plan - walls , floors and all components inside building.

Step 1: In architetcural tab click on walls and draw the walls.

Step 2: Click on doors and window tab under architectural, and place it wherever required.

Step 3: Click on floors and click on pick lines and clcik on the outline lines .

Step 4: Click on place a component under architectural tab and if the componets are present place it or click on load family.

Step 5: Load the components we need to place.

Step 6 : Place sofa and table, chairs, TV , TV stand in the living room

Step 7: Place dinning set in dinning room.

Step 8: Place bed, table ,chair, cabinets in bedroom

Step 9 : Place water closet ,bath tub and sink in the toilet

Step 10: Place hood and hob and cabinets in kitchen

Step 11: Place washing machine and cabinet in the store.

Ground floor plan

Step 12: Similarly by walls create the first floor and by floors create floors.

Step13: Place doors and windows

Step14: Place the components

Step15: Sofa set and chairs in living room, bed and cabinets in bedrrom ,reading table and chair and shelves in reading room.

Step16: Water closet and washbasin in toilets.

Step 17: Create stairs for the acess to first floor and pation in bedrooms.

First floor plan

b. Structural plan: Columns and beams

Step 1: Create walls by clickng walls in architectural tab.

Step 2: Create doors and windows .

Step 3: Floor is created by clicking on floor tab and pick lines and seelct the lines.

Step 4: Place columns by clicking on column tab under architectural tab.

Step 5: Click on architectural column and place the columns in all corners of the wall and also wherever required.

Step 6: As the column is bigger in size, go to edit type , dupilcate and change the size of column- 200x200mm.

Step 7 : Similarly place the column in all the cornerns and wherever required.

the selected elements are the columns.

Step 8 : Delete the walls and floors.

Step 9 : Select beam from structural tab , and draw beams connecting the column.

Result: The architectural plan and structural plan has been created.

Ground floor plan

First floor plan

Structural plan

4. Adding dimensions to the architectural and structural plan

Aim : To add dimension using annotate toolbar to the architetcural and structural plan .

Procedure:

a. Architectural plan - dimensions with respect to the grids

Step 1: The grids are created along walls.

Step 2: Click on annotate tab, select linear dimension.

Step 3: Click on the two walls, to get the distance of the rooms.

Step 4: Again click on annotate , linear and select the grid points and the components .

Living and dinning:

Bedroom :

Kitchen and store:

b. Structural - dimensions with respect to the grids

Step 1: Create columns on all corners of wall .

Step 2: Create beams connecting the columns.

Step 3 : Using grid tab , place the grids at the centre of the column.

Step 4: Use annotate tab , aligned and linear to measure the dimension between the grids, grids and wall.

Step 5 : Measure the dimension from grid and partition walls.

Result : Dimensions with respect to the grids are measured using annotate tool.

5. Creating sheet template

Aim : To create sheet template from the view tab and adjusting the parameters to add views.

Procedure:

Step 1: Click on view tab, select sheet option, seelct A1 metric .

Step 2: If we need more sheet click on load button select title blocks and seelct the sheet we need.

Step 3: A sheet will be created.

Step 4: We can edit the template by double clicking the letters.

Step 5 : To add views, click on place views under view tab.

Step 6 : Select the views created to place it in the sheet. Click on add view to sheet.

Step 7: When adding if the size is large , click on size crop, select scale and give a value( here 500) and apply.

Step 8 : Click on living and dining views and add them.

Step 9: Click on 3d view of restorom and3d view of full building. and place in the sheet.

Result:

Sheet template is created and views are placed in the sheet template.

6. Creating elevations:

Aim : Creating elevations views using elevation tab from North , South, East and West.

Procedure:

Step 1: In view tab , click on elevation in level 1 view.

Step 2: Place the view where we need, elevation 1 will be created in the property browser.

Step 3: Click on elevation 1 to see the view.

Step 4 : Similarly place the elevation blocks in North, South, East and West and rename it espectively.

Step 5: Click on elevation tab from the project browser.

Step 6 : Expand the elevation tab , we can see different elevations of North , East , West and South.

Step 7: Click on East view.

Step 8: Click on North view.

Step 9: Click on South view.

Step 10 : Click on West view.

Step11 : To create more views, click on view -elevation and place the elevation blocks to where we need the view.

Result : North , South , East and West elevations are created using elevation tab

North

South

East

West

7. Section cut through each room cutting longitudinally and transversely.

Aim : To create section through each room creating sections longitudinally and transversely.

Procedure:

Step 1: Click on section tab from view tab , draw the section through the living and dinning longitudinally.

Step 2: Click on section view from the property browser , we can see the view.

Step 3: Click on section tab , from view tab and place the section through the bedroom longitudinally.

Step 4 : Click on section view and select the created section from property browser, we can change the name by right clicking and rename it to bedroom

Step 5: Click on the bedroom view from the section tab.

Step 6: Click on section from the view tab . and draw the section transversily in the restroom.

Step 7: Click on section tab from property browserand rename the section to restroom.

Step 8: Click on section view from view tab, and draw section line through transverese direction in kitchen.

Step 9 : Click on section from the property browser and rename it to kitchen and select the view.

Step 10: Create a longitudinal section for the kitchen

Step 11: Select the view from section under property tab.

Step 12: Click on section from view tab and craete a transverse section fro the store room.

Step 13: Go to section under property tab and change the name to store and select the view.

Result:

Section view are created for:

a. Living and dinning room

b. Bedroom

c. Restroom

d. Kitchen

e. Store room

8. Classifying different views

Aim : To classify different views like plan views, section views and elevation views and docment it in project browser

Procedure:

Step 1: In the property browser we can see all the views are visible.

Step 2: Click on each of the tab to expand it , so that we can see the plans, elevations and section view created.

Step3: For plan view , click on the floor plans and expand it.

Step 4: We can see that level 1, level2, level 3 which are created are visible.

Step 5: Select on each level to see the floorplan of that level. -level 2 created at 3000mm and level 3 at 6000mm.

Step 6: Select level 2 so that we can see the plan view of first floor level.

Step 7: Click on elevation in property browser , expand it and we can see that different elevations views are there.

Step 8 : Click on East to see the east elevation view.

Step 9 : Click on North elevation .

Step 10: Click on South elevation.

Step 11: Click on West

Step 12: Click on section , to expand the views.

Step 13: Select bedroom view.

Step 14: Seelct living and dinning

Step 15: Select kitchen and store

Step 16: Select restroom.

Result:

Views are classified and are documented in the project browser.

9. Creating multiple sheet from sheet templates.

Aim : Creating multiple sheets using sheet template

a. A101- Ground Floor Architectural Plan

b. A102 - First Floor Architectural Plan

c. A103- Roof Plan

d. S101- Ground Floor Structural Plan

e. S102- First Fllor Structural plan

f. S103- Roofframing Plan

g. A201- North -South elevations

h. A202- East West elevations

i. A203-A206 Sections

Procedure:

a. A101 - Ground floor architectural plan

Step 1: Click on create sheet from the view tab .

Step 2: Select the sheet , or load another if needed.

Step 3 : The sheet created will be visible in the project browser , renma ethe sheet name as A101- Ground floor architectural plan

Step 4: Click on place view in the view tab , a dilaogue box appears.

Step 5 : Select floor plan level 1 , click on add view to sheet.

b. A102- First Floor architectural plan

Step 6 : Create another sheet from view tab - new sheet.

Step 7 : Rename it to A 102- First floor architectural plan.

Step 8 : Click on place view under view tab

Step 9 : Select floor plan level 2, add view to sheet.

c. A103- Roof plan

Step 10: Click on create sheet from the view tab.

Step 11: Rename the sheet name to A103-Roof plan

Step 12: Select place view and place ceiling plan.

d. S101- Ground Floor Structural Plan

Step 13: Select sheet from view tab

Step 14: Rename it to S101- Ground Floor structural plan.

Step 15 : Click on place view from the view tab , and place the structural plan.

e. S102- First floor structural Plan

Step 16: Select the created column and change the top constrain to level 3 with base constrain as level 1.

Step 17: Select sheet from the view tab.

Step 18: Rename it to S102- First floor strcutural plan.

Step 19: Click on place a view from view tab.

Step 20: Place the view in the sheet and adjust the scale if needed , here 1:50 scale is used.

f. S103- Roof Framing Plan

Step 21: Create sheet from the view tab.

Step 22: Rename the sheet number and name to Roof Framing Plan.

Step 23: Click on place view and place the roof plan in the sheet

g. A201- North-South elevations

Step 24: To create elevations, in view tab click on elevations and place the elevation in between North and South and rename the created elevation as North- South.

Step 25 : Click on sheets from the view tab.

Step 26: Rename the number and sheet name to A201- North- South elevations.

Step 27 : Click on place view and place elevation North -South.

Step 28: Click on the viewport window and level (in elevation view only) and right click and hide element to hide the window and level in sheet.

Step 29 : To unhide click on reveal hidden elements in the bottom tab, then click on the hided element displayed , then right click and there will be an option to unhide elements, click on reveal again to exit from it.

Step 30: Place the image in the centre.

h. A202- East -West elevations

Step 31: Create elevation from the view tab - elevation and place the elevation between East and West.

Step 32: Expand the elevation tab and rename the name to East -West elevation.

Step 33: Create sheet from the view tab - sheet and renameit toA202- East West elevation.

Step 34 : Click on place view and seelct the east- west elevation created.

Step 35 : Adjust the view and scale it accordingly.

i. Sections:

Step 36: Create section by clicking section tab for each rooms.

Step 37: As the sections are already created , craete sheets and place them in each sheet.

Step 38 : Click on sheet from the view tab, and rename it as A 203- Section -living.

Step 39: Click on place view and place the section view created.

Step 40: Create sheet for dinning section from view tab A204- dinning section.

Step 41: Place the section view- dinning.

Step 42: Create sheet from view tab and rename it to A205- Section bedroom

Step 43 : Click on place view and place the section of bedroom and adjust the scale.

Step 44: Similarly create sheet for kitchen A206- Kitchen -section

Step 45: Click on place a view and place the section view of kitchen.

Result:

Respective sheets are created using sheet template

a. A101- Ground Floor Architectural Plan

b. A102 - First Floor Architectural Plan

c. A103- Roof Plan

d. S101- Ground Floor Structural Plan

e. S102- First Fllor Structural plan

f. S103- Roofframing Plan

g. A201- North -South elevations

h. A202- East West elevations

i. A203-A206 Sections

10. Creating camera views for each room and creating sheets for the views.

Aim : Creating camera views for each rooms and creating sheets for each of the 3d view.

Procedure:

Creating views :

Step 1: Go to floor plan , from the view option-3d view- click on camera , and place the camera in which room we need the view.

Step 2: Created views will be seen under 3d in property browser.

Living:

Step 3: Place the camera in the living room, in the floor plan.

Step 4: Click on the 3d view created from the property browser and rename it to living

Dinning :

Step 5 : Click on camera from view tab under 3d view.

Step 6 : Place the camera such that the dinning view is visible.

Step 7 : Expand the 3d view from the property browser and rename it to dinning.

Step 8 : Click on the dinning view.

Bedroom:

Step 9: Click on camera from view tab under 3d view.

Step 10 : Place the camera such that the bedroom view is visible.

Step 11 : Expand the 3d view from the property browser and rename it to bedroom.

Step 12 : Click on the bedroom view.

Kitchen :

Step 13: Click on camera from view tab under 3d view.

Step 14 : Place the camera such that the kitchen view is visible.

Step 15 : Expand the 3d view from the property browser and rename it to kitchen.

Step 16 : Click on the kitchen view.

Restroom:

Step 17: Click on camera from view tab under 3d view.

Step 18 : Place the camera such that the restroom view is visible.

Step 19 : Expand the 3d view from the property browser and rename it to restroom.

Step 20 : Click on the restroom view.

Store:

Step 21: Click on camera from view tab under 3d view.

Step 22 : Place the camera such that the store view is visible.

Step 23 : Expand the 3d view from the property browser and rename it to store.

Step 24 : Click on the store view.

Creating sheets:

Step 25 : To create sheet , go to view tab click on sheet , seelct the sheet we need or load more and seelct the required.

Step 26 : Rename the sheet name as A501 - Living room

Step 27 : Click on place view and click on the living from the dialogue box.

Step 28: Create another sheet from the view tab, rename it to A502 - Dinning room.

Step 29: Click on place a view , and select the dinning room.

Step 30: Create another sheet from view tab, and rename it to A503- Bedroom.

Step 31: Click on place a view and place the bedroom view.

Step 32: Create new sheet from view tab, and rename it as A504- Kitchen.

Step 33: Click on place view and place the kitchen view.

Step 34: Create another sheet and rename it to A505- Restroom

Step 35: Place the view of restroom in the sheet.

Step 36 : Create a new sheet and rename it to A506- store room

Step 37: Click on place a view and place the store room.

Result:

Camera views of all rooms are created and sheets are created accordngly.

Views:

Living

Dinning

Bedroom

Rest room

Kitchen

Store

Sheets:

A501- Living room

A502- Dinning Room

A503- Bedroom

A504- Kitchen

A505- Restroom

A506- Store

Your portfolio, next

Ship work like this
in your own course.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.