Challenge

Week 1 Challenge

1. 1. Write the steps involved to upload a .std file through web mail?

Ans: The following are the steps needed to upload a.std file via web mail:

  • Locate the share option on the introduction screen of the STAAD pro software after opening it.
  • Once the share button has been clicked, choose the send mail option.
  • Next, locate the Std file on your computer and submit it.

   2. Name the different materials that can be designed using STAAD Pro.

Ans: The following list includes the various materials that can be developed with STAAD Pro:

Composite sections, steel, aluminum, timber, and concrete.

    3. Is it possible to capture images in STAAD Pro? If yes how?

Ans: 

  • Absolutely, photos may be taken using STAAD Pro.
  • The take photo command, which appears in the utility panel with a camera logo, allows us to snap images of models and structural outcomes in staad pro.

    4. Name the three ways by which you can create a model.

Ans: The following are three methods that you can use to generate a model in STAAD pro:

  • Model analytical.
  • Actual model.
  • Model for building planner.


    5. Write the steps followed to assign properties in a model.

Ans:

  • Access the panel of properties.
  • Select Materials.
  • Choose your preferred material from the selection, which includes concrete, steel, aluminum, stainless steel, etc.
  • Next, select the assignment technique that you desire, such as assign to view or use the cursor.
  • Once the radio button has been checked, proceed to give your model the material property.

2. 1. Name any six design parameter involved in RCC design.

Ans: The six Design parameter involved in RCC design are  as below;

  • Clear cover
  • FC compressie strength of concrete
  • FY Tensile Strength of steel
  • Max main Dia of bar
  • Code of practice
  • End conrete design

    2. What are the different cursor types available in STAAD Pro?

Ans: The different cursor types that are available in STAAD Pro are listed below:

  • Nodes cursor.
  • Plates cursor.
  • Beams cursor.
  • Plates and Solid cursor.
  • Loads cursor.
  • Solids cursor.
  • Physical Member cursor.
  • Geometry cursor.


    3. How will you generate different views for a model? State the steps involved.

Ans: First go to view option in the ribbon there we can get option like as below;

  • Top view
  • Isometric view
  • Front view
  • Left view
  • Right View
  • Botttom view
  • Back view

    4. Explain the procedure to define a “Simply Supported” condition in STAAD Pro

Ans: 

PROCEDURE:-

Go to the support command in the tool palet command

  • Click on create support command
  • There we can get option like fixed support , pin support , Fixed but
  • Enforced but support
  • Cable support
  • Inclined support

    5. Name any five topics that you will include while creating DBR.

Ans: 

The five topics that will include creating DBR is listed below:

  • Name of the project and the location of the project.
  • Structural Layout.
  • Introduction to the construction methodology.
  • Quality Assurance and Quality Control.
  • Budget of the Project.

    6. Describe the term “Multi material design” of STAAD Pro.

Ans: 

  • It is used for 3D model generation, analysis and multi -material design .
  • The STAAD .Pro supports several steel , concrete and timber material in a seprate member.
  • This seprate member will cordinate and the formed in to a structure.

3. 1. Name the structure systems in STAAD Pro? Explain each system?

Ans: The structure systems in STAAD Pro software are:

  • Space Frames.
  • Plane Frames.
  • Trusses.
  • Explanation:

     1. Space frames:

    So basically the space frames are the three-dimensional truss like structures that is designed to carry loads for the longer spans without any intermediate supports. The space frame structures are rigid and ligh-weight in nature and it is structurally effective. It has low transportation cost.

    2.Plane frames:

    Plane frames are RCC or steel frame structures. It is a two-dimensional structure which is constructed with straight elements which are conected by the rigid or the hinged connections.

    3. Trusses:

    Trusses are created by arranging the structural elements in the triangle forms which can take loads in both compression and tension.

    2. Explain the coordinate system adopted in STAAD Pro software.

Ans: 

The co-ordinates system that are adopted in STAAD Pro software are X,Y and Z co-ordinates.

So basically the co-ordinate system adopted in STAAD Pro software are:

  • Global Axis:- Mainly global axis are fixed in the co-ordinate system.
  • Local Axis :- Local axis is variable in nature. We can change the local axis but not the global axis.

As the STAAD Pro software. Basically it uses a conventional cartesian co-ordinate system,and in this system Y is a global axis which is in upward direction. We can say that the height of the building is always parallel to the global Y-axis.

    3. Elaborate DBR and its uses.

Ans: 

In essence, the Design Brief Report, or DBR, is a project management document that includes a variety of details on the building of the facility. This comprehensive report, or DBR, provides minute details about the ongoing building activity.It outlines the last phase of determining the requirements of the client for the construction project. This report essentially includes every significant structural detail that is pertinent, or perhaps better said, related to the project, such as the client's description, site information, special requirements, if any, technical requirements, component requirements, project requirements, and other construction-related issues.


    4. Explain the different types of analysis options in STAAD pro.

Ans: The different types of analysis options in STAAD Pro software are listed below:

  • Linear Elastic analysis.
  • P-Delta analysis.
  • Buckling analysis.
  • Pushover analysis.

    5. Explain the difference between Fixed and Fixed But condition.

Ans: 

Fixed condition:-

 Fixed condition in the STAAD Pro software is the condition where all the degrees of freedom that is horizontal or vertical or moment are fixed or we can say these coditions are restrained we cannot change accordingly. Those condition we can say are the fixed conditions.

Fixed-But condition:-

 And as for the fixed-end condition we can say that this condition can be customized its end conditions accordingly. In this condition we can change the end condition it is not restrained.We can release some of the required degree of freedom.

Practical 
1. Create a STAAD Model with the following Specificationa. A beam of span 16m
b. Support : Fixed on one end and Roller support(Horizontal) on the other end
c. A point load of 50 kN at the mid-point
d. Draw SFD and BMD using software

Procedure:

  • Open the STAAD pro Software and Create a New Model
  • The first step is to initiate the project in staad.pro
  • The same can be done by clicking on the new option available on the staad intro screen.
  • After clicking on the new model, you can feed the project details.
  • Also, you will be asked to specify a location within your system.
  • Then, click on create to start a new project.
 
  • Now draw the Beam of Required Span
  • To model the proposed beam, go to geometry and create the first node at X-0, Y-0, and Z-0.
  • Then, select the created node by switching to the node cursor.
  • Press ctrl+c and ctrl+v.
  • Specify the span length that is 16 meters in the X-direction and hit enter.
  • Both the ends of the required beams are created now go to add beam>select first node and then second to create a beam of the proposed length.

Nodes

 Beam

  •  Assign Support Conditions
  1. Go to support>add>fixed>select one node>assign to selected nodes>enter.
  2. Similarly, create another node>fixed but>release moments and horizontal restraints>ok>select the other node>assign to selected>ok.
  • give properties to the beam with and thickness
  • give materials to the beam as a concrete
  •  Assign the Proposed Load
  1. Go to loads>create>member load>globa Y>-50KN>d1-5, d2-5>OK.
  2. Now, select the load and beam and check the radio button for assign to selected>apply>ok.
  •  Run the Analysis
  1. After this, select the analysis method that is perform analysis from the design and analysis panel.
  2. Once you are done with setting up the analysis method, go ahead and run the analysis from the analysis and design panel.
  3. Wait some time for the analysis to get complete and look for errors and warnings.
  4. If there are no errors or warning signs upon completion of the analysis, you're good to go.
  •  Draw SFD and BMD
  1. Now, go to the post-processing mode>select the load cases>click apply>ok.
  2. Then, all the analysis results will be automatically visible on your staad screen.
  3. Select beam results>Mz for bending moment>Fy for shear force diagram.
  4. Make sure to check the annotate option to view the values along with the diagrams as inserted below:

Shear Force Diagram

 Bending Moment Diagram

 

Your portfolio, next

Ship work like this
in your own course.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.