Challenge

Week 1 Challenge

1. 1. Write the steps involved to upload a .std file through web mail?

answer:

  1. Open the STAAD pro software and locate the share option available on the introduction screen.
  2. After clicking on the share button, select send mail option.
  3. Then, browse for the. Std file on your machine & send it.

2. Name the different materials that can be designed using STAAD Pro

answer:

  • Concrete.
  • Steel.
  • Aluminium.
  • Timber.
  • Composite sections

3. Is it possible to capture images in STAAD Pro? If yes how?

answer:

YES, it is possible to capture images in STAAD Pro. We can take pictures of models and structural results in staad pro using the take picture command, the command is available in the utility panel with a camera logo

4. Name the three ways by which you can create a model.

answer:

  • Analytical model.
  • Physical model.
  • Building planner model.

5. Write the steps followed to assign properties in a model.

answer:

In STAAD.Pro Physical Modeler, the general order of operations is that you first select physical objects and then assign properties or perform some operation on the selection.

This differs from STAAD.Pro, where there are many tasks in which you select the operation, property, or specification first and then assign that to some list of model objects

2. 1. Name any six design parameter involved in RCC design.

answer:Building width, Building length, Building height, Roof slope, End bay length, Interior bay length, and Design loads.

2. What are the different cursor types available in STAAD Pro?

answer:Nodes Cursor, Beams Cursor, Plates Cursor, Solids Cursor

3. How will you generate different views for a model? State the steps involved.

answer: GOTO VIEWS - select different views front top side views etc

4. Explain the procedure to define a “Simply Supported” condition in STAAD Pro

answer: Supports - assign pinned support or fixed but and release degrees of freedom

5. Name any five topics that you will include while creating DBR.

answer: INTRODUCTION OF PROJECT, STRUCTURAL LAYOUT,LOAD AND LOAD COMBINATION,ANALYSIS AND DESIGN METHODOLOGY,QUALITY ASSURANCE PLAN

6. Describe the term “Multi material design” of STAAD Pro.

answer: concrete steel timber composite

3. 1. Name the structure systems in STAAD Pro? Explain each system?

answer: space plane frame truss

2. Explain the coordinate system adopted in STAAD Pro software.

answer:x y z coordinates
3. Elaborate DBR and its uses.

answer:INTRODUCTION OF PROJECT, STRUCTURAL LAYOUT,LOAD AND LOAD COMBINATION,ANALYSIS AND DESIGN METHODOLOGY,QUALITY ASSURANCE PLAN

4. Explain the different types of analysis options in STAAD pro.

answer: perorm analysis, p delta analysis pushover analysis,non linear analysis ,bukling analysis
5. Explain the difference between Fixed and Fixed But condition

answer: its depend upon release about dof

example: fixed: all 6 degree of freedom arrest

fixed but : some degree o reedo release what we want

Practical
1. Create a STAAD Model with the following Specification
a. A beam of span 16m
b. Support : Fixed on one end and Roller support(Horizontal) on the other end
c. A point load of 50 kN at the mid-point
d. Draw SFD and BMD using software

Your portfolio, next

Ship work like this
in your own course.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.