Challenge

Introduction to National Building Code and Steps in a Construction project

1) Why are building codes or standards essential for the modeling/ efficiency of drawings in Revit ?

Answer -

  • Codes are designed to protect buildings and the people and property inside them from fire, earthquakes, windstorms and other extreme events. They also ensure structural integrity; electrical, plumbing and mechanical system safety, as well as accessibility and practical and achievable levels of energy efficiency.

2) From the National Building Code list the groups that will be essential to you when you begin modeling in Autodesk Revit.

Answer -

Group 1 - For Development/Building Planning and Related Aspects

Group 2 - For Structural Design and Related Aspects

Group 3 - For Aspects Relating to Construction, and Asset/ Facility Management

Group 4 - For Aspects Relating to Building Services

Group 5 - For Aspects Relating to Plumbing Services

and Solid Waste Management.

3) List the five major steps that occur in project cycle . The steps should include from conceptualization of project to maintenance and final stage.

Answer -

Phase 1: Project Initiation. The first phase of the project management life cycle is project initiation.

Phase 2: Project Planning.

Phase 3: Project Execution.

Phase 4: Project Monitoring and Control.

Phase 5: Project Closure.

4) Give examples of different disciplines involved in construction of a project

Answer -

1) Architect

2) Civil engineer

3) Structural engineer

4) Geotechnical engineer

5) Electrical engineer

6) Plumbing engineer

7) Fire protection engineer

8) Heating, ventilation and air conditioning

engineer

9) Lift, escalator and moving walk specialist

10) Acoustics specialist

11) Information/communication technology

engineer

12) Health, safety and environment specialist

13) Environment/sustainability specialist

14) Town planner

15) Urban designer

16) Landscape architect

17) Security system specialist

18) Interior designer

19) Quantity surveyor

20) Project/construction manager

21) Accessibility and universal design specialist

22) Asset/facility manager and

23) Other subject specialist(s).

5) How are buildings classified ? Place the following buildings under each category

Answer -

a. Four unit apartments - Residential building

b. School with capacity of 1000 students - Educational Building

c. A single unit shop. - Mercantile Building

d. Multi story Shopping complex - Assembly Building

e. Steel machine factory - Industrial Building

6) Distinguish the roles of Design team and Management team

Answer -

Design Team -

In building projects, various aspects like form; space
planning; aesthetics; fire and life safety; structural
adequacy; plumbing services; lighting and natural
ventilation; electrical and allied installations; air
conditioning, heating and mechanical ventilation;
acoustics, sound insulation and noise control;
installation of lifts and escalators; building automation;
data and voice communication; other utility services
installations; landscape planning, design and
development; urban planning; etc need to be kept in
view right at the concept stage. The project requiring
such multi-disciplinary inputs need a coordinated
approach among the professionals for proper
integration of various design inputs. For this, and to
take care of the complexities of multi-disciplinary
requirements, a design team of professionals from the
required disciplines shall be constituted at the
appropriate stage. Here, it is desirable that the multi-
disciplinary integration is initiated right from the
concept stage. The team shall finalize the plan. The
composition of the team shall depend on the nature,
magnitude and complexities of the project. Design is
an evolutionary and participatory process, where
participation of the owner constitutes a very important
input at all stages, and the same shall be ensured by the
design team.

Project Management and Construction
Management Teams -


The objective of project management or construction
management is primarily to achieve accomplishment
of a project in accordance with the designs and
specifications in a stipulated time and cost framework,
etc, with a degree of assurance prior to commencement
and satisfaction on completion and commissioning.
For large projects, separate teams of experienced
professionals from the required disciplines may be
constituted for project management (including planning
and scheduling) and for construction management
depending upon the complexities of the project. However,
for smaller projects these teams may be combined. The
teams shall be responsible for day-to-day execution,
supervision, quality control, etc, and shall ensure inter-
disciplinary coordination during the construction stage.
The team shall be responsible to achieve satisfactory
completion of the project in respect of all relevant project
management functions like cost, time, quality, safety, etc.
Some members of the design team may also be included
in the project management team and/or associated actively
during the project execution stage

7) Refer to NBC, Identify the modeling requirements for the project ( from week 4).

Answer -

  • Height Limitations -

The maximum height of building shall not
exceed 1.5 times the width of road abutting
plus the front open space, subject to the
requirement of front open space of a maximum
of 16 m;
b) If a building abuts on two or more streets of
different widths, the building shall be deemed
to face upon the street that has the greater
width and the height of the building shall be
regulated by the width of that street and may
be continued to this height to a depth of 24 m

  • Room sizing -

Habitable room - The area of habitable room shall not be less than 9.5 m2,
where there is only one room with a minimum width
of 2.4 m. Where there are two rooms, one of these shall
not be less than 9.5 m2 and the other not less
than 7.5 m2, with a minimum width of 2.1 m.

Kitchen - provided, shall be not less than 5.0 m2 with a minimum
width of 1.8 m. Where there is a separate store, the area
of the kitchen may be reduced to 4.5 m2. A kitchen,
which is intended for use as a dining area also, shall
have a floor area of not less than 7.5 m2 with a minimum
width of 2.1 m.

Bathroom and Water closet -

The area of a bathroom shall not be less than 1.8 m2
with a minimum width of 1.2 m. The floor area of water-
closet shall be 1.1 m2 with a minimum width of 0.9 m.
If bath and water-closet are combined, its floor area
shall not be less than 2.8 m2 with a minimum width
of 1.2 m.

  • Thickness based on fire life and safety -

For brick wall minimum thickness is 100 mm

  • Passageway requirements -

Tthe width of accessible entrance door shall not be less than 900 mm and the width of corridors or passage way leading to and from sych access door shall not be less than 1200 mm.

8) We have identified requirements for modeling from question 7, Use these numbers from code book and verify the numbers used in modeling the unit from week 2 to week 4. If the numbers are not reasonable, use the numbers obtained from the code book to create a revision of the mode.

This model resembles the actual modeling requirements for Project 1 of course work

Answer - Height ,Size,width are allready ok as per NBC.

Your portfolio, next

Ship work like this
in your own course.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.

Talk to a career counsellor

Free 20-minute call. We'll map the right course to where you want to work.

By submitting you agree to our Terms and Privacy Policy.