3D Creation of Celing, Roof, Architectural plan, Structural plan, Sectional view, Elevation view and Camera specific view for a house plan using REVIT
Aim:
1) Based on the project saved from Week 3, proceed from the First Floor Level. Model a Ceiling from the architecture tab above the walls at the first-floor level
2) Model a roof above the ceiling by selecting the footprints of the ceiling. Using the adjustment toolbars appearing on-screen adjust the roof slope to 10 degrees
3) Using the file saved from weeks 2 to 4, create plan views for ground floor level and first-floor level including all the walls, floors, and components. Separate them to
architecture and structural plans
a. Architecture plan must have walls, floors, and all the components placed within the building
b. Structure plan must have details of only walls, floors, and columns
4) Using annotate toolbar add dimensions to all the walls and floors with reference to the longitudinal and transverse grids created in the project file
a. The architecture plan dimensions include details on where the components are placed within the buildings with relation to grids. Overall dimensions are sufficient for architecture plans
b. The Structure plan dimensions must include details on the position of all the walls and interior walls with reference to grids. Locate all the framing components of the building with reference to a fixed point using Structural plans
5) Create a sheet template from the view tab and adjust the parameters on the sheet to add appropriate views
6) Using the elevation tab create the elevation views, looking at your building from East, North, South, and West
7) Produce section cut through each room either cutting across longitudinally or in a transverse direction
8) Classify the views, Plan Views, Section Views, and Elevation views to either Design or Documentation category using Properties browser
9) Using the sheet template produced create multiple sheets as follows
a. A 101- Ground Floor Architecture Plan
b. A 102- First Floor Architecture Plan
c. A 103- Roof Plan
d. S 101- Ground Floor Structural Plan
e. S 102- First Floor Structural Plan
f. S 103- Roof Framing Plan
g. A-201- North-South Elevations
h. A-202- East-West Elevations
Add additional sheets based on the sections created in your Revit file
10) Create a camera-specific view or a 3D view in each room ( living, dining, bedroom). Based on the views create a new set of sheets starting A-501 (you can add as many sheets after, 502, 503.. n)to place the 3D view images. Produce the sheets as a part of project drafting.
Introduction:
This week is about
3D Creation of Celing, Roof, Architectural plan, Structural plan, Sectional view, Elevation view and Camera specific view for a house plan using REVIT
Procedure:
1) Based on the project saved from Week 3, proceed from the First Floor Level. Model a Ceiling from the architecture tab above the walls at the first-floor level
Ans.First we create the first floor level by copying it to the first floor by paste to selected view in modify tab and slect floor plan first floor

Go to ceiling tab



Ceiling is created

2) Model a roof above the ceiling by selecting the footprints of the ceiling. Using the adjustment toolbars appearing on-screen adjust the roof slope to 10 degrees
Ans. We will create the roof in the same model




Now we will change the roof degree to 10
Go to roof properties


3) Using the file saved from weeks 2 to 4, create plan views for ground floor level and first-floor level including all the walls, floors, and components. Separate them to architecture and structural plans
a. Architecture plan must have walls, floors, and all the components placed within the building
b. Structure plan must have details of only walls, floors, and columns
Ans.
Architecture plan is as shown below

Structural plan is as shown below



4) Using annotate toolbar add dimensions to all the walls and floors with reference to the longitudinal and transverse grids created in the project file
a. The architecture plan dimensions include details on where the components are placed within the buildings with relation to grids. Overall dimensions are sufficient for architecture plans
b. The Structure plan dimensions must include details on the position of all the walls and interior walls with reference to grids. Locate all the framing components of the building with reference to a fixed point using Structural plans
Ans.
a ans

b ans

5) Create a sheet template from the view tab and adjust the parameters on the sheet to add appropriate views
Ans



6) Using the elevation tab create the elevation views, looking at your building from East, North, South, and West
Ans.

Place the as shown


In this way create all views



7) Produce section cut through each room either cutting across longitudinally or in a transverse direction
Ans.



8) Classify the views, Plan Views, Section Views, and Elevation views to either Design or Documentation category using Properties browser
Ans.

On expanding all the views will be displayed which is already shown.
9) Using the sheet template produced create multiple sheets as follows
a. A 101- Ground Floor Architecture Plan
b. A 102- First Floor Architecture Plan
c. A 103- Roof Plan
d. S 101- Ground Floor Structural Plan
e. S 102- First Floor Structural Plan
f. S 103- Roof Framing Plan
g. A-201- North-South Elevations
h. A-202- East-West Elevations
Add additional sheets based on the sections created in your Revit file
Ans.
Go to sheet tab








North south elevation is front back elevation


10) Create a camera-specific view or a 3D view in each room ( living, dining, bedroom). Based on the views create a new set of sheets starting A-501 (you can add as many sheets after, 502, 503.. n)to place the 3D view images. Produce the sheets as a part of project drafting.
Ans. Go to 3d view and select camera




